Gå direkt till sidans innehåll

Borttagen artikel

På onsdagsmorgonen greps en känd kvinnlig brottsling och en advokat verksam i Stockholm.

De misstänks för inblandning i den uppmärksammade utpressningshärvan kring den tidigare börs-vd:n Joachim Kuylenstierna, kan Expressen avslöja.

Under dagen har polisen fått särskilt tillstånd att göra husrannsakan på den gripne advokatens kontor på Östermalm.

Börsmorgon 24 april 2024
Joachim Kuylenstierna, grundare av fastighetsbolaget Fastator.
Foto: Fastator

Det var vid klockan 8 på onsdagsmorgonen som polisen gjorde en koordinerad insats och slog till mot flera adresser samtidigt.

En av de gripna är enligt uppgifter en kvinna som tidigare haft en central roll i en av Sveriges mest uppmärksammade brottsutredningar.

Samtidigt greps enligt uppgifter en man i 30-årsåldern som är advokat. Under dagen har polisen fått tillstånd att göra husrannsakan på mannens advokatkontor på Östermalm i Stockholm, i jakt på datorer, telefoner och andra ”elektroniska informationsbärare”. Att söka igenom ett advokatkontor är en känslig åtgärd som kräver särskilt tillstånd från domstol, eftersom det kan äventyra advokatsekretessen.

Nu misstänks de båda för försök till grov utpressning. Enligt uppgifter rör misstankarna en härva som tidigare rönt stor uppmärksamhet.

Det var i höstas som en polisanmälan upprättades om att Joachim Kuylenstierna, grundare och dåvarande vd för det börsnoterade fastighetsbolaget Fastator, var utsatt för utpressning.

Borttagen artikel

I hotfulla meddelanden på Whatsapp hade okända gärningsmän då krävt summor i hundramiljonersklassen, med hot om att han och flera namngivna affärskompanjoner skulle utsättas för sprängdåd om pengarna inte betalades ut.

Tidigt i utredningen frihetsberövades två män med kopplingar till Vårbynätverket misstänkta för inblandning i utpressningen. Sedan dess har fler tillkommit. Sammanlagt sitter nu sex personer häktade i utredningen, utöver de två som anhölls på onsdagsmorgonen.

Expressen har tidigare rapporterat att pengarna som utpressarna försökt kräva in grundar sig i en påstådd skuld som sträcker sig tillbaka till 2010-talet då Jonas Falk misstänktes för kokainsmuggling i enorm omfattning. Brottsmisstankar som han senare frikändes för i hovrätten 2014.

I höstas släppte journalisten Rikard Anderson en bok om Playa-fallet där nya uppgifter framkom som gjorde gällande att Jonas Falk, via bulvan, hade investerat närmare 30 miljoner kronor i Joachim Kuylenstiernas dåvarande bolag. I en telefoninspelning från den tiden hör man Joachim Kuylenstierna beskriva ett upplägg för penningtvätt och planer på att stoppa in politiker i bolag för att undvika misstankar.

Både Joachim Kuylenstierna och Jonas Falk har i tidigare uttalanden nekat till att det funnits något sådant upplägg.