Gå direkt till sidans innehåll
Tyskland

Borttagen artikel

Den tyska EU-parlamentarikern Matthias Ecke vårdas på sjukhus efter att ha blivit brutalt misshandlad när han satte upp valaffischer i Dresden.

Flera svartklädda män ska ha utfört attacken – enligt vittnen tillhör de extremhögern, skriver Der Spiegel.

Flera svenska politiker reagerar efter händelsen.

S-ledaren Magdalena Andersson skriver på X att hon är ”bestört”.

Magdalena Andersson (S).
Foto: Oscar Olsson/TT / TT NYHETSBYRAN / TT NYHETSBYRÅN
Den tyska EU-parlamentarikern Matthias Ecke vårdas på sjukhus efter att ha blivit misshandlad i Dresden.
Foto: IMAGO/dts Nachrichtenagentur / TT NYHETSBYRÅN

Det hände i fredags. Matthias Ecke, EU-parlamentariker för tyska socialdemokraterna SPD, höll på att sätta upp valaffischer i Dresden när flera svartklädda män gick till attack. En talesperson för polisen säger att det var mellan tre och fyra män som utförde den misstänkta misshandeln. En tidig teori är att dådet var politiskt motiverat, skriver Der Spiegel.

Vittnen säger till tidningen att gärningsmännen tillhör extremhögern. 

Matthias Ecke vårdas på sjukhus efter händelsen. Han har behövt opereras för sina skador.

Också andra personer ska ha skadats vid händelsen.

I ett pressmeddelande har SPD uttalat sig om dådet. Partiet skriver att det inte kommer att låta sig tystas. Samtidigt beskrivs attacken som en ”larmsignal till alla människor i det här landet”.

”Våra demokratiska värderingar är under attack”, skriver företrädare för partiet i uttalandet.

Den tyske förbundskanslern och partikamraten Olaf Scholz säger i ett eget uttalande att ”sådana här attacker hotar demokratin”, skriver TT.

Borttagen artikel

Även flera svenska politiker har reagerat på dådet. En av dem är S-ledaren Magdalena Andersson, som i ett inlägg på X skriver:

”Bestört över attacken på Matthias Ecke, EU-parlamentariker för tyska Socialdemokraterna. Brutalt misshandlad i vad som verkar vara högerextremt politiskt motiverat våld. Jag har idag i Berlin uttryckt mitt stöd till Olaf Scholz. Vi får aldrig vika en tum mot högerextremismen.”

Även den moderate EU-parlamentarikern Tomas Tobé skriver om dådet:

”Fruktansvärt. Våra tankar är idag med parlamentskollegan som drabbats av detta vidriga dåd och jag hoppas att gärningsmännen snart ställs inför rätta. Detta är en attack på demokratin och Europa”, skriver han på X.

Den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Heléne Fritzon skriver:

”Fruktansvärd attack mot vår socialdemokratiska kollega i Europaparlamentet. Det här är ett angrepp från de högerextrema mot hela vårt demokratiska system. Mina tankar går just nu till Matthias Ecke och hans anhöriga.”

Också C-ledaren Muharrem Demirok delar sitt stöd på X:

”En fruktansvärd attack på en enskild politiker. Samtidigt en attack på vårt öppna och fria samhälle. De högerextrema krafterna anar morgonluft, men vi är så många fler som tror på något annat. Mina tankar går till Matthias Ecke, hans nära och kära.”