Gå direkt till sidans innehåll

Borttagen artikel

Utpressningshärvan kring den tidigare börs-vd:n Joachim Kuylenstierna växer och på fredagen häktades flera personer.

En av de misstänkta är 60-åriga Harriette Broman, moster till Jonas Falk och känd för sin inblandning i det så kallade Playa-målet – hon häktas nu för försök till grov utpressning och grovt narkotikabrott.

En annan är en advokat vars kontor på Östermalm nu har blivit genomsökt av polisen.

Rosengren om Fastator-härvan: ”Reagerade allvarligt”
Harriette Broman, Jonas Falks moster.
Foto: PRIVAT
Polisen har utfört en stor offensiv i uppmärksammade utpressningshärvan kring Joachim Kuylenstierna.
Foto: Jesper Frisk / DI TT NYHETSBYRÅN
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Expressen har tidigare kunnat avslöja att polisen genomför en storoffensiv i den uppmärksammade utpressningshärvan som rör Joachim Kuylenstierna, grundare och tidigare vd för det börsnoterade fastighetsbolaget Fastator.

På onsdagsmorgonen gjorde man koordinerade tillslag på flera platser. Flera personer greps i Sverige. Samtidigt gick en tungt beväpnad polisstyrka in och gjorde en husrannsakan hemma hos Jonas Falk i Spanien.

På fredagen häktades flera personer i Södertörns tingsrätt.

En av dem är Jonas Falks moster Harriette Broman, 60. Hon misstänks för försök till grov utpressning från och med den 7 oktober i fjol fram till 23 april i år – dagen då hon greps.

Borttagen artikel

En väl tilltagen polisresurs grep henne i hemmet i Mariefred klockan 08 på onsdagsmorgonen. Anledningen till tillslaget var utpressningsmisstankarna – men vid husrannsakan hittade man även narkotika, enligt uppgifter. 

Vid fredagens förhandling i Södertörns tingsrätt häktades Harriette Broman även misstänkt för grovt narkotikabrott. Hon är sedan tidigare känd som den kvinna som suttit längst i svenskt häkte – efter gripandet i Playa-målet satt hon över ett och halvt år på Kronobergshäktet.

– Det är isoleringen som är det värsta. Du vet aldrig om du kommer att klara det, när det brister för dig, har hon sagt till SVT.   

Även en advokat häktades under fredagen. Mannen misstänks för medhjälp till försök till grov utpressning från och med december 2023 fram till i onsdags då han greps. Han häktas även för misstankar om grovt ocker som pågått sedan 2016.

Både Harriette Broman och advokaten nekar till brott.

Borttagen artikel

Advokaten driver en byrå med kontor på Östermalm. Under veckan har domstolen gett polisen särskilt tillstånd att göra husrannsakan på kontoret.

Under de senaste åren har han fakturerat staten flera miljoner kronor för offentliga uppdrag i olika rättegångar. Han har bland annat varit offentlig försvarare i stora gängmål.

På 2010-talet var Harriette Broman alltså misstänkt i det så kallade ”Playa”-målet. Hennes systerson Jonas Falk pekades ut som ledare för en stor kokainliga – och Broman misstänktes för att ha hjälpt honom tvätta och gömma undan brottsvinsterna.

När Svea hovrätt meddelade dom i målet 2014 frikändes Jonas Falk. Harriette Broman frikändes för misstankarna som rörde narkotikavinsterna men dömdes till villkorlig dom för bokföringsbrott.

När den ekonomiska delen av Playa-utredningen togs upp i första instans i spansk domstol dömdes Harriette Broman för penningtvätt till fängelse i två år och tre månader samt böter på omkring 40 miljoner kronor.

00:00 / 00:00

Ljudklippet gick inte att spela upp

Försök igen senare