Gå direkt till sidans innehåll

Borttagen artikel

På onsdagen gjorde polisen flera gripanden i utpressningshärvan runt den tidigare börs-vd:n Joachim Kuylenstierna.

Samtidigt slog ett stort antal poliser till mot Jonas Falks hem utanför Barcelona, kan Expressen avslöja.

De tog datorer och telefoner i beslag och lämnade ett dokument med frågor som de ville ha svar på.

– Nu på morgonen har jag suttit i förhör, säger Falk på torsdagen.

Nyheter • Snackisar • Intervjuer.
Jonas Falk.
Foto: KIM MALMGREN
Joachim Kuylenstierna är grundare och tidigare vd för fastighetsbolaget Fastator.
Foto: JESPER FRISK / DI TT NYHETSBYRÅN

Klockan 8 på onsdagsmorgonen gjorde polisen en koordinerad insats på flera platser runtom i Sverige. Bland de som greps finns en kvinna som tidigare haft en central roll i ett av Sveriges mest uppmärksammade brott samt en man som är advokat.

– Vi hade en insats under gårdagen där vi grep personer på olika platser i Sverige. Det skedde vid en gemensam tidpunkt, av utredningstaktiska skäl, säger åklagare Anna Stråth som leder förundersökningen.

Om advokaten säger hon:

– En advokat är misstänkt för delaktighet i det här brottet. Misstanken är medhjälp till försök till grov utpressning, säger Stråth.

Borttagen artikel

Gripandena är kopplade till de uppmärksammade utpressningsförsöken mot den tidigare Fastator-vd:n Joachim Kuylenstierna, som enligt uppgifter har krävts på pengar i hundramiljonersklassen. Trots att utpressningskraven offentliggjordes redan i höstas så har utpressningen fortsatt fram till nu.

Nu kan Expressen avslöja att polisen vid samma tidpunkt som polisen gjorde flera gripanden i Sverige på onsdagen så slog man även till mot Jonas Falk i Spanien.

– Exakt 08.00 kom de hem till mig. Det var 20-30 beväpnade poliser och tre av dem var svenska poliser. Jag var inte hemma då men de tog alla datorer och frugans mobil, säger Jonas Falk.

Enligt Falk var poliserna inte där för att gripa honom, utan för att göra en husrannsakan och hålla förhör. Tillslaget ska ha gjorts på svensk begäran inom ramen för en så kallad europeisk utredningsorder.

Borttagen artikel

Enligt Falk lämnade polisen kvar ett dokument med frågor som de ville ha svar på.

– Det var frågor om Joachim Kuylenstierna. Om jag känner honom. Om jag har haft affärer ihop med honom. Om jag har skickat någon på honom, säger Falk.

Falk säger att han därefter tog kontakt med polisen och bokade in ett förhör. Det hölls på torsdagsmorgonen i Policía Nacionals lokaler i Barcelona. 

– Det var spansk polis som ställde frågorna. De svenska poliserna satt tysta bredvid och spelade in, säger Falk.

Exakt vilka misstankar polis och åklagare har gentemot Jonas Falk är okänt. Åklagare Anna Stråth avböjer att kommentera huruvida svensk polis har utfört några insatser i Spanien kopplat till utpressningshärvan.

Borttagen artikel

I en bok som släpptes i höstas avslöjades tidigare okända uppgifter som gjorde gällande att det fanns en gammal skuld som grundade sig i att Jonas Falk, via bulvan, investerat omkring 30 miljoner i Kuylenstiernas dåvarande bolag. Investeringen påstods ha varit del av ett penningtvättsupplägg. Både Kuylenstierna och Falk har nekat till detta.

Jonas Falk blev ökänd i samband med det så kallade ”Playa”-målet i början på 2010-talet. Han åtalades då misstänkt för att ha lett en omfattande narkotikaliga som smugglade tonvis av kokain från Sydamerika till Europa. 2014 frikändes han slutligen av Svea hovrätt för narkotikadelen i Playa-målet.

Han utlämnades då till Spanien för misstankar om ekonomisk brottslighet kopplat till knarkpengar. Våren 2021 dömdes han i första instans till två och ett halvt års fängelse och 50 miljoner kronor i böter.