Gå direkt till sidans innehåll

Borttagen artikel

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Borttagen artikel

Sveriges försvarsanslag ska höjas, och kommer tangera 2,5 procent av bnp fram till 2030. Det erfar Expressen inför försvarsberedningens slutrapport i morgon. 

Samtidigt finns fortsatt stor oenighet om hur upprustningen ska finansieras, och förhandlingar pågår in i det sista. 

Svantesson om nya budgetförslagen
Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) vid en militärövning 2022.
Foto: Anders Wiklund/ TT
Bild från övningen Nordic Response.
Foto: Anders Wiklund/TT

I morgon fredag ska försvarsberedningen, där alla riksdagens partier sitter med, presentera sin slutrapport. Och det oroliga omvärldsläget, med Rysslands anfallskrig i Ukraina, gör rapporten glödhet.

In i det sista pågår förhandlingar, men enligt det utkast som nu finns står det klart att politikerna pekar på en fortsatt omfattande upprustning av det svenska försvaret. 

Natos krav på att försvarsanslagen ska vara på 2 procent av bnp, som nås av Sverige redan i år, kommer inte att räcka, slår man fast. I stället finns nu en trappa där försvarsanslagen fortsätter att höjas fram till 2030, och enligt Expressens uppgifter handlar det, som det ser ut just nu, om anslag på 2,5 procent av bnp.

Borttagen artikel

Det har enligt Expressens uppgifter funnits en stor samsyn om behovet av fortsatt upprustning, men samtidigt har frågan om hur det hela ska finansieras skapat stora spänningar. 

Enligt Expressens källor har i huvudsak Socialdemokraterna drivit stenhårt att försvarets upprustning måste bekostas genom en skattehöjning riktad mot människor med höga inkomster. 

Det har handlat om en särskild beredskapsskatt, skatt på kapitalinkomster eller en kombination av båda. Huvudargumentet har varit att vanliga hushåll och välfärden – vården, skolan och omsorgen – inte ska drabbas av nedskärningar för att bekosta utbyggnaden. I stället kan de rikaste förväntas bidra mer.

Fortfarande på torsdagen, kort inför att slutrapporten ska presenteras, var oenigheten stor. Förhandlingar pågår under torsdagseftermiddagen och väntas fortsätta i kväll. 

Flera källor beskriver hur regeringspartierna varit hårdnackade motståndare till att diskutera en finansiering genom höjd skatt. Från borgerligt håll anser man att finansieringsfrågan måste hållas utanför, och att det är partiernas ansvar att finansiera utbyggnaden i sina budgetar man lägger. 

Om ledamöterna i försvarsberedningen inte lyckas komma överens under de sista timmarna innan rapporten ska läggas fram väntas S, och eventuellt ett par andra partier, kräva att en skrivning läggs till om vikten av ökade intäkter till upprustningen.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.